Tuixent, poble de la Vall de Tuixent, a l’Alt Urgell, en un enclau immillorable, envoltat de natura que no et deixarà indiferent. En aquesta pàgines trobes informació del nostre municipi. Enamorat.
Aquí tens el menú:
Vídeo de presentació
Ubicació
El poble de Tuixent és el principal centre de serveis de la vall de Tuixent i la Vansa. El terme de Josa i Tuixent, situat a l’extrem oriental de la comarca, s’estén als vessants meridionals de la serra del Cadí, des del seu carener, on troba la màxima altitud al puig de la Canal Baridana (2.647), fins al coll de Port, al sud, entre la serra del Port del Comte i la roca del Migdia. Al nord-oest tanca el terme la serra Negra i al sud-est, la serra del Verd. Travessen el terme els rius de Josa i de la Mola, els quals, en unir-se, formen el riu de Lavansa.
Extensió: 68,2 km2
Altitut: 1.225 metres
Població: 129 habitants (l’any 2015)
Mapa cartogràfic
Història
Els dos municipis que ocupaven la part alta de la vall de la Vansa, Josa i Tuixent, estan units en un de sol des de l’any 1973. El lloc de Josa, amb un castell documentat des de l’any 1106, fou el bressol de la senyoria homònima. Els primers senyors de Josa foren uns simples castlans, vassalls dels poderosos barons de Pinós. Cap a mitjan segle XII, les seves relacions amb els Caboet els van elevar en la jerarquia feudal i es convertiren en senyors de diversos castells de la vall de la Vansa. Durant el segle XIII, les seves lluites amb l’Església d’Urgell, senyora del terme de Tuixent, afavorí la vinculació dels Josa amb el catarisme i la conversió del seu castell en refugi dels bons homes. Per la seva part, el lloc de Tuixent fou cedit a l’Església d’Urgell pel comte Borrell II de Barcelona i d’Urgell l’any 993. Nus de comunicacions entre el nord i el sud del comtat d’Urgell, Tuixent atragué la conflictivitat dels senyors veïns contra l’Església i fou fortificat amb la construcció d’un castell l’any 1192. En època contemporània, Tuixent ha estat la principal població de tota la vall. Durant el segle XIX, en el context de les guerres carlines, fou l’únic reducte liberal enmig d’un territori carlí. En aquest mateix segle, les primeres trementinaires, que provenien de Tuixent i de les altres poblacions de la vall, començaren a anar pel món.
L’economia
Tradicionalment agrari, ramader (551 caps de boví que viuen en llibertat) i forestal, el municipi de Josa i Tuixent s’ha orientat, els últims anys, cap al sector turístic. La creació d’una estació d’esquí nòrdic, la implantació de diversos allotjament de turisme rural i l’obertura del Museu de les Trementinaires i del Centre de Flora hi han contribuït de manera especial.
Accés
Existeixen quatres vies principals d’accés al poble:
- Des de la Seu d’Urgell, per la carretera C-462.
- Des de Berga, per la carretera C-563 passant per Saldes i Gósol.
- Des de Solsona, passant pel coll de Port, ja sigui per la C-462, passant per Sant Llorenç de Morunys i l’embassament de la Llosa del Cavall, o bé per la LV-4241, passant per Port del Comte.
- Des de Montant de Tost, passant per Colldarnat direcció Sorribes de la Vansa i seguidament direcció Tuixent. Carretera totalment asfaltada des del 2022.
Serveis generals
- Ajuntament de Josa i Tuixén
- Escola bressol (oberta al 2022)
- Escola de primària
- Consultori mèdic amb servei presencial les 24 hores. Telèfon de guàrdia: 650 051 748.
- Transport públic: Ruta Tuixent – La Seu d’Urgell, servei de dilluns a dissabte: Consulta horari i reserva. // Divendres, dissabtes i diumenges servei de transport públic entre Tuixent i Guardiola de Berguedà amb taxi sota demanda. Consulta horari i reserva.
- Centre cívic. Espai municipal amb billar, futbolí, taula de ping-pong, cartes i llibres. Horari habitual: de diumenge a dimecres de 10h a 19h; divendres i dissabtes de 10h a 21h. Dijous habitualment tancat. L’horari pot variar.
- Sala Cadí. Sala multiús pel poble, els seus habitants i possibilitat de llogar-la per events. Contacteu amb l’ajuntament.
- Connexió d’alta velocitat per fibra òptica de la mà d’Alt Urgell Fibra.
- Cobertura mòbil i servei de 4G a tota la Vall amb totes les companyies de xarxa.
- Servei permanent de conservació de carreteres: tot l’any transitables, i amb llevaneus per no parar l’activitat ni amb la neu!
Recursos turístics
- Museu de les Trementinaires. Obert dissabtes de 10h a 14h i de 17h a 20h. Diumenges de 10h a 14h. Nadal, Setmana Santa i estiu (del 15 de juliol al 15 de setembre) obert de dimarts a dissabte de 10h a 14h i de 17h a 20h, diumenges de 10h a 14h, dilluns tancat.
- Punt d’informació turística. Al propi Museu de les Trementinaires ☝
- Centre d’interpretació de Flora de Tuixent. Equipament del Parc Natural del Cadí Moixeró. Obert a l’estiu, festius i fires de Tuixent. Horari orientatiu, de dimarts a dissabtes de 10h a 14h i de 17h a 20h, diumenges de 10h a 14h.
- Jardí botànic. Al darrera del centre de flora teniu el jardí botànic, per descobrir les plantes medicinals en un petit racó. Obert 24 hores. Possibilitat de fer visites guiades amb reserva prèvia al museu de les Trementinaires.
- Jardí urbà. Recorregut circular pel poble de Tuixent descobrint punts d’interés i la flora característica de la zona.
- Ruta de les plantes medicinals. Ruta circular, de 9 kms aprox., per descobrir les plantes medicinals que feien servir les nostres estimades Trementinaires.
- Arborètum. Itinerari que comença al planell de Sastró, per descobrir tres àmbits característics dels boscos de l’entorn: bosc de rivera, solell i obaga.
- Pistes d’esquí de Tuixent-La Vansa. Practica l’esquí nòrdic i les raquetes en un entorn impressionant.
Fires i festes
- 5 de gener: Cavalcada de Reis Mags, amb repartiment de regals pels veïns i veïnes que han estat bones persones.
- Fira i festa de les Trementinaires: darrer cap de setmana de maig.
- Revetlla de Sant Joan.
- Aplec de Sant Jaume. Música, missa i dinar popular als prats de l’ermita de Sant Jaume. Diumenge més proper al 25 de juliol.
- Cursos de flors a l’estiu. De la mà de la Carme Bosch. De l’1 al 15 d’agots. Consulta el programa.
- Activitats durant tot el mes d’agost: concerts, xerrades, cinema a la fresca, etc. Revisa el nostre calendari.
- Festa major de Tuixent: segon cap de setmana de setembre. Jocs, música, gimcanes i molt bon rotllo.
- Festa del Roser. Segon diumenge d’octubre. Festa popular, amb inauguració de nova edició de l’ARTVanseca (art a la natura).
- Fira de la Vall. Fira d’artesans amb música tradicional. Pont de la Puríssima.
- Nit de Cap d’Any. El poble ens ajuntem a l’esglèsia per rebre tots junt al nou any. Vine a brindar amb nosaltres. A Cal Gabriel, pels nostres allotjats, sopar especial.