Entry-header image

Ruta del romànic a la Vall

Reserva al MILLOR PREU amb confirmació immediata!

Els camps obligatoris van seguits de *

Una de les principals característiques del conjunt històric i arquitectònic a l’Alt Urgell és el romànic, i a les nostres valls trobem un nombre molt important d’esglèsies d’aquest estil, i de retaules de l’època gòtica, formant un conjunt retaulístic únic que encara es conversa al seu lloc original després de la Guerra Civil. Et proposem una ruta del romànic per les nostres valls.

El romànic es caracteritza per ser esglèsies de poca alçada, finestres estretes, àbsides arrodonides a la part del darrera, murs amples i arcs de mig punt. Però què millor manera de distingir-les que conèixer-les en persona? Us fem un recull de les diferents esglèsies i ermites romàniques a la Vall de la Vansa i Tuixent, amb les seves característiques i retaules gòtics que trobareu. El llistat està en ordre per poder elaborar la teva ruta del romànic.

Ubicació: A les afores de Josa de Cadí.

Data: Segle XII

Característiques: Una nau coberta amb volta de canó. Absis semicircular amb finestra central i contrafort. Campanar d’una sola obertura

Ermita Santa Maria de Josa de Cadí
Ermita Santa Maria de Josa

Ubicació: Josa de Cadí.

Data: Segle XIX

Característiques: Planta rectangular de tres naus separades per arcs sobre pilars cruciformes. Campanar de base quadrada amb quatre finestres de mig punt. Construida sobre les restes del castell de Josa.

Església de Santa Maria i Sant Bernabé a Josa de Cadí

Ubicació: Carretera de Josa a Tuixent.

Data: 993. Restaurada al 1983

Característiques: Una sola planta, d’una desena de metres, ubicada al costat del riu. Coberta de dues aigües de teula. Àbsis semicircular. Una sola finestra

Ermita de Sant Jaume
Ermita Sant Jaume de Tuixent

Ubicació: Municipi de Tuixent.

Data: Segle XI

Característiques: Una sola nau coberta amb volta de canó i capelles laterals. Porta amb arc de mig punt. Campanar de planta quadrada, antigament acabava en punxa però es va cremar per l’impacte d’un llamp. Conserva una talla romànica policromada que data del segle XII i el retaule de Sant Martí de l’any 1577, pintat pel misteriós “Mestre de Tuixent”.

Sant Esteve de Tuixent

Ubicació: A l’entorn de Fórnols. Per arribar cal agafar una pista després del municipi de Montargull.

Data: segle XII

Característica: Ermita isolada. Construcció romànica d’una sola nau coberta amb volta de canó i absis semicircular. Espadanya d’una sola obertura. Té Goigs destinats a la Mare de Déu de Sant Jaume.

Ermita de Sant Jaume de Fórnols

Ubicació: Sorribes de la Vansa

Característiques: Una nau rectangular coberta amb volta de canó. Torre campanar planta quadrada. Aquí es conserva el gran retaule de Sant Julià dels Garrics, obra de finals del segle XVI.

Sant Martí de Sorribes

Ubicació: Sant Pere de la Vansa

Data: 1031

Característiques: Una nau coberta amb volta de canó. Finestra de mig punt. Apsis aprofondit i alçat. Campanar d’espadanya de dos ulls amb un afegitó per una tercera campana.

Sant Pere de la Vansa

Ubicació: Ossera

Data: segle XVII

Característiques: De petita dimensió, només fa 5 metres d’amplada. Una única nau amb absis semicircular i coberta amb volta; disposa de contraforts laterals. Campanar de dos ulls desiguals. A l’interior es pot trobar el retaule gòtic de Sant Martí, que va ser amagat pels veïns durant la Guerra Civil, que ha estat restaurat i recol·locat a l’altar major.

Església de Sant Quirze i Santa Julita d’Ossera

Ubicació: Colldarnat.

Característica: Capella rectangular amb sostre de volta de canó. Un ull de bou sobre l’entrada i un campanar d’espadanya sense campana. Sostre de teules. Encara es pot trobar l’altar i la fornícula del Sant.

Sant Antoni de Colldarnat

Ubicació: Prop de Barceloneta i Colldarnat

Data: segle XI

Característiques: Nau rectangular unida a un santuari lleugerament trapezoïdal. Estil romànic i preromànic. Ha estat força modificada, es situa sobre un turó amb bones vistes del riu Lavansa.

Església Sant Fruitós de l’Espluga

Ubicació: A prop de Sisquer.

Data: Segle XI i XII

Característiques: Una sola nau amb absis semicircular i volta de canó. Campanar d’espadanya de dos ulls. El més característic de l’edifici és la façana sud ornamentada en sis sèries de dues arcuacions llombardes entre lesenes elaborades en pedra tosca i dues finestres de doble esqueixada. El retaule es conserva a l’església de Sant Martí de Sorribes de la Vansa. Més característiques.

Sant Julià dels Garrics

Ubicació: Sisquer.

Data: segle XII

Característiques: Absis semicircular, bastida sobre la roca.

Sant Romà de Sisquer

Ubicació: Banyeres (poble abandonat)

Data: 849

Característiques: Església abandonada. Una sola nau, amb coberta de volta de canó. Absis semicircular. Porta de mig punt adovellat, un ull de bou. Campanar d’espadanya d’un sol ull, mig derruït.

Església de Sant Joan i Sant Vicenç de Banyeres

Ubicació: Adraén.

Data: segle X

Característiques: Una sola nau, coberta per tres trams de volta de creueria. Porta en arc de mig punt. Coberta de teula. Campanar d’espadanya amb dos ulls. A l’interior es troba un cor de fusta.

Església de Sant Martí d’Adraén

Ubicació: Pista de Sant Salvador, a les afores d’Adraén.

Data: 1500

Característiques: Es troba al mig del bosc, a la Serra del Cadí, a 1690 metres d’alçada. Construcció d’una sola nau, amb coberta d’entramat de fusta amb doble vessant. Porta de mig punt. Ni absis ni campanar. Reconstruïda modernament. Aplec el primer diumenge d’agost.

Ermita de Sant Salvador d’Adraén

Ubicació: Fórnols.

Data: Possible data de construcció 1752

Característiques: Edifici barroc d’una sola nau rectangular amb volta de canó; a la part del presbiteri presenta volta de creueria. Conserva un mur romànic. Campanar de quatre vessants de pissarra formant agulla i hi ha l’antic rellotge. A l’interior es conserva un antic retaule gòtic de la figura de Sant Climent entronitzat

Església de Sant Climent de Fórnols

Ubicació: Cornellana.

Data: 1818

Característica: Construcció moderna, que data de l’any 1818, que es va construir amb les pedres de l’antiga capella romànica que hi havia a les afores del poble. Una sola nau amb tres absis quadrats coberts amb volta de creueria i arcs preabsidials. Té un campanar d’espadanya de dos ulls sobre la façana, on s’obren un portal i una finestra de mig punt. Interior de concepció barroca. A l’interior es troben dos retaules gòtics: el de Sant Pere i el dels Goigs de la Verge.

Església Sant Pere de Cornellana

Ubicació: La Seu d’Urgell.

Data: segle XII

Característica: Única catedral íntegrament romànica de Catalunya. Edificació de tres naus capçades per un ampli creuer amb cinc absis i unes originals galeries superiors que es perllonguen a l’exterior de l’absis major, una caracteristica de la seva influència de l’art romànic llombard. Nau central coberta amb volta de canó. Les naus laterals estan cobertes amb volta de creueria. Disposa de 4 torres: la del rellotge, campanar de dos pisos, la de Sant Salvador i la de Sant Just. Conté una tallada policromada del segle XIII de la Mare de Déu de l’Urgell i un retaule de Sant Ermengol. Claustre rectangular amb una filera de columnes a cada galeria i cinquanta capitells als arcs.

Catedral romànica de la Seu d’Urgell

Hi ha molt per visitar, oi que sí? Així que et recomanem reservar habitació a Cal Gabriel i Cal Farragetes per gaudir de tot el nostre patrimoni arquitectònic amb la tranquilitat que et mereixes.

Fonts: wikipedia, Turisme Alt Urgell i fons documental de les valls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Contacta'ns!